Ivor Porter

În timpul celui de-al doilea război mondial, relațiile dintre România și Marea Britanie au fost mai tensionate, la nivel oficial, până în august 1944. În 10 februarie 1940 legația britanică de la București se retrage, o dată cu mulți britanici, care locuiau tem­porar în capitală (corespondenți de presă, oameni de afaceri, unii dintre ei fiind amenințați de atacurile legionarilor).

În anul 1940, SOE (Special Operations Executive) îl recrutează pe Iuliu Maniu în rândurile sale, alături de inginerul petrolist englez Gardyne de Chastelain, care în anul 1940 era director al Societății Unirea, prieten cu Maniu și cu Rică Georgescu (direc­tor al sucursalei româno-americane). Grupul va juca un rol im­portant în operațiunile de rezistență anti-germane desfășurate la București.

Ivor Porter

Un membru foarte activ al SOE, membru al legației engleze la București, a fost Ivor Porter – autorul cărții Operațiunea Autonomous, (editura Humanitas, 2008), în care relatează în detaliu perioada petrecută la București și misiunea sa.

„Pentru un tânăr englez, România, o ţară atît de diferită de An­glia, mai degrabă rămasă-n timp, a fost o lecţie şi o descope-rire interesantă, de care m-am ataşat mult... Acolo am legat prietenii cu vorbitori de română sau engleză, pe viaţă. Greutăţile din preajma războiului şi apoi din timpul războiului, ne-au unit. România rămâne, cu siguranţă, una dintre experienţele ce m-au format pentru viaţă” (interviu în Oglinda literară, ianuarie 2012). Ivor Porter a ajuns la București în martie 1939, pe post de lector la Universitate, numit de British Council. A locuit pe pe Strada Spătarului la nr. 36, în casa doamnei Arditti, care „găzduia o droaie de englezi”: Mary Hartley (secretara lui Archie Gibson, corespondent la Times), Alexander Miller și Mary Vischer lucrau la Astra Română, David Walker, corespondent la Daily Mirror”.

Rică Georgescu (Jockey) și rețeaua lui Popovici au fost arestați în august 1941. În anul 1943 a avut loc operațiunea Autonomous. Planul era ca, cei trei agenți Ivor Porter, colonelul Gardyne de Chastelain și căpitanul Silviu Mețianu să fie parașutați undeva în apropierea Bucureștiului, aceștia având misiunea de a găsi o cale pentru a scurta războiul și a atrage România de partea aliaților, cu sprijinul partidelor politice (mai ales a lui Iuliu Maniu). Parașutarea urma să aibă loc la Ștorobăneasa, lângă Al­exandria, pe moșia familiei Racottă; în data de 21 decembrie cei trei agenți sunt capturați în satul Plosca și sunt duși la București, la Comandamentul Jandarmeriei, din șoseaua Ștefan cel Mare, nr. 51, unde vor fi închiși, până după evenimentele din august 1944. După 23 august 1944, Porter este invitat de Rică Georgescu și soția sa, Lygia, să locuiască în casa acestora, de pe str. Grigore Mora, nr.14 (la etajul I) unde Iuliu Maniu avea un apartament la parter, iar un colonel rus locuia la mansardă. Apoi Porter s-a mutat într-o casă pe strada Londra, iar din anul 1946 a intrat în diplomație, la secția politică a Foreign Office, devenită apoi Legație, unde a fost numit pe postul de secretar II; în 1948 s-a întors la Londra.