Despre proiect

Itinerariul propus cuprinde o selecție a celor mai reprezenta­tive case și obiective arhitecturale, strâns legate de activitatea unor personalități și a comunității britanice la București, din secolul al XIX-lea până după cel de-al Doilea Război Mondial. Pornind de la istoricul clădirilor și al locurilor alese, traseul documentează istoria personalităților britanice care au locuit și au activat în București de-a lungul timpului. Traseul cuprinde clădiri din zona centrală a Bucureștiului (strada Spătarului, Biserica Anglicană, sediul British Council) și repere mai îndepărtate de centrul orașului, preum Palatul Belvedere Grant.

Personalități precum Regina Maria, Maria Rosetti (născută Grant), fratele acesteia, Effingham Grant, Mazar Pașa (Stephen Lakeman) sau Ivor Porter au jucat un rol im­portant în societatea și istoria românească. Din păcate, unele case în care au locuit personaje celebre precum Maria Rosetti sau Mazar Pașa nu mai există astăzi, dar am menționat istoria acestora și lozalizarea lor pe harta Bucureștiului.

Prezența britanică în societatea și cultura românească, de-a lungul timpului a constituit obiectul mai multor studii, începând cu cercetarea lui Nicolae Iorga, până la cele mai recente, realizate de Paul Cernovodeanu și Sorin Liviu Damean.

 

Lucrarea Istorii britanice în București a fost publicată cu prilejul aniversării a 75 de ani de existență a British Council, la București.

  • Autor: Doina Anghel
  • Traducere în limba engleză: Luminița Townson
  • Coordonator proiect: Alis Vasile
  • Credite fotografice:
    Muzeul Național de Artă al României, Cabinetul de Stampe, Biblioteca Academiei Române, Octavian Carabela
  • Mulțumiri:
    Biblioteca Academiei Române, Cabinetul de Stampe, Muzeul Național de Artă al României, Emanuel Bădescu, Octavian Carabela