Mazar Pașa

Un personaj inedit, care a jucat un rol important în fondarea Par­tidului Național Liberal, este Mazar Pașa, pe numele său adevărat – Sir Stephen Bartlett Lakeman (1823-1897), ofițer britanic, venit pentru prima oară la București, în timpul Războiului Crimeii, în anul 1854. Ca urmare a serviciilor aduse coroanei britanice a fost înnobilat în anul 1853. La scurt timp după aceea, Lake­man s-a alăturat cauzei otomane în Războiul din Crimeea, ajun­gând la rangul de binbaşi (maior) şi, în final, paşă, căpătându-şi astfel numele turcesc, Mazar Paşa. După retragerea trupelor ruseşti din principate, Mazar Paşa a fost numit şef al poliţiei în Bucureşti, în anul 1854.

În anul 1856 Stephen Lakeman s-a căsătorit cu Maria Arion și s-a stabilit la București. Se pare că starea soților Lakeman era destul de prosperă, aceștia având în total 10 moșii, în județele Ilfov, Ra­hova, Dolj și casa din București, de lâgă biserica Enei. În perioa­da 1875-1876, Lakeman s-a implicat în mișcarea liberală, din care făceau parte vechii anglofili precum Ioan Ghica, C.A.Rosetti, frații Brătianu, D.A.Sturdza etc. Lakeman a avut o contribuţie importantă în cadrul negocierilor pentru formarea partidului liberal, la reşedinţa sa din centrul Bucureștiului, de lângă biserica Enei (casa se afla aproximativ pe locul unde se află astăzi corpul nou al Universității de Arhitectură, Ion Mincu) au avut loc întâlnirile liberalilor.

Partidul Naţional Liberal a luat naștere prin aşa-numita Coaliţie de la Mazar Paşa, din 24 Mai 1875. Tot în locuința sa va avea sediul ziarul Alegătorul liber, publicație a liberalilor. În aprilie 1876, după venirea la putere a liberalilor, se formează guvernul compus din reprezentanții Coaliției de la Mazar Pașa, guvern condus de I.C.Brătianu. După obținerea independenței României, Mazar Pașa nu a mai jucat un rol im­portant în viața politică a țării și „a murit la Londra, în anul 1897, în sărăcie și uitare”.

Locuința sa se afla pe strada Biserica Enei la numărul 11, (aproape de zona unde este astăzi corpul nou al Universității de Arhitectură). Fiul sau - Georges Lakeman-Economu, a locuit într-o casă situată la intersecția dintre străzile Berthlot și Tran­silvaniei.